3/23/2015

viva UA і ТЮН 2015

  Вже другий рік поспіль команда вихованців Дунаєвецької СЮН представляє Хмельниччину на Всеукраїнському турнірі юних натуралістів. Прагнення до наукових дослідженнь, бажання навчитись чогось нового, випробувати себе – ось що спонукає школярів приймати участь у подібних конкурсах. Адже щоб потрапити на очний етап, який відбувся у столиці 18-20 березня, необхідно було виконати ряд завдань, які передбачають творчий підхід, проведення експерименту, пошук відповідей на проблемні питання. Лише готуючись до конкурсу, діти зробили для себе ряд відкриттів у галузі природничих наук. Наприклад, чи знаєте ви, що таке «пояс Венери»? Чому муха не падає зі стелі? Чому млинці викликають в нас бажання їх з’їсти? Чому на фото виникають сяючі сфери? І що існують «крохмальні монстри»? А для учасників команди – це вже не таємниця!
  Але найцікавіше – це сам конкурс. Цього року суперниками були команди з Одеси, Чернігова, Києва та інших міст України. Форма змагань – науковий бій. Тут не достатньо мати високий рівень знань, а важливо, в першу чергу, вміння оперувати ними. Учасники повинні вміти красномовно виступати з доповіддю, аналізувати відповіді інших, вміло вести диспут, доводити свою думку, складати конструктивну критику і при цьому дотримуватись ділового етикету. За ходом змагань уважно стежить журі, до складу якого входять поважні науковці, доктори наук, викладачі вищих навчальних закладів. Учні не лише змагаються, а ще й отримують безцінний досвід, який знадобиться їм як майбутнім студентам. 
  Цього разу нашій команді вдалося пробитися в фінал. Боротьба в фіналі була дуже важкою, журі неодноразово відмічало високий рівень підготовки нашої команди, недаремно ми "розв'язали всі завдання, навіть про зірки" (слова з нашої пісні-візитки). Нашій команді не вистачило впевненості у своїх силах, що й стало перешкодою для здобуття перемоги.
  Ми, як постійні учасники турніру, не могли не відмітити ріст рівня самого турніру та ступення підготовки його учасників. Досвід підготовки до турніру і розв'язку його завдань командами райСЮН узагальнено в збірнику "Творчі завдання дослідницького характеру, як метод роботи з обдарованими дітьми".


  І, звичайно, не можна не згадати, що події відбуваються у чудовому місті. Поїздка – це ще одна можливість погуляти столичними вулицями, пройтись Хрещатиком, помилуватись Дніпром… Це і нові враження, і відпочинок, і купа нових фото, щоб викласти в інтернеті.

  За період перебування в Києві всі стали один одному справжніми друзями, адже були однією командою. А вміти працювати в команді – теж мистецтво…
  І хай не здобули перемогу, але ж якими вражаючими, незабутніми та дивовижними були ці три дні. Повертаючись назад, ніхто не говорив про те, хто і в чому допустив помилки, а обговорювали, над чим потрібно попрацювати, щоб наступного року обов’язково перемогти.
  Учасники команди – Бойчук Андрій (капітан), Буняк Іванна, Мельник Ілона, Горячок Ірина, Вершигора Настя та Григор’єв Максим. Хочеться побажати їм не втрачати оптимізму, запалу, рости інтелектуально, ставати кращими і тоді все у них вийде!

Керівники команди: Буняк Д.В. та Буняк М.М. 

Немає коментарів: